Beleidsplan Stichting Breugels Festijn
- Inleiding
De Stichting Breugels Festijn heeft als doel het bevorderen van het bewustzijn en de waardering voor vrijheid door het organiseren van activiteiten rondom het vieren, herdenken en doorgeven van de waarde van vrijheid aan huidige en toekomstige generaties. Wij streven ernaar om de geschiedenis van vrijheid, bevrijding en mensenrechten zichtbaar te maken en deze kennis op een inspirerende manier over te dragen aan jongere generaties.
Historische toelichting naar de aangepaste doelstellingen. Verschuiving van de doelstelling. Huidige en toekomstige situatie. Jaarlijks. Vaste locatie. In de week rondom 17 september waarin Son en Breugel is bevrijd. In het kader van Remember September vieren wij jaarlijks in samenwerking met andere partijen een evenement waarbij het volledige dorp betrokken wordt.
Dit beleidsplan beschrijft de visie, missie, doelstellingen, activiteiten en de organisatorische structuur van de stichting. Het dient tevens als onderdeel van de aanvraag voor de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) bij de Belastingdienst.
- Visie en Missie
- Visie: Wij geloven in een samenleving waarin de waarde van vrijheid wordt begrepen, gewaardeerd en actief nageleefd door alle generaties. Vrijheid is een kostbaar goed dat we moeten beschermen en doorgeven.
- Missie: De missie van de stichting is om het belang van vrijheid te vieren, de bevrijding te herdenken, en de waarden van vrijheid, gelijkheid en democratie door te geven aan jongere generaties, zodat zij deze kunnen doorleven en beschermen in de toekomst.
- Doelstellingen
De doelstellingen van de stichting zijn:
- Vieren van de Vrijheid: Organiseren van jaarlijkse activiteiten die de viering van vrijheid bevorderen.
- Herdenken van de Vrijheid: Het organiseren van herdenkingsactiviteiten ter gelegenheid van de bevrijding en andere gebeurtenissen die de vrijheid hebben bevorderd. Hierbij zal speciale aandacht worden besteed aan de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van onvrijheid.
- Doorgeven van de Vrijheid: Educatieve programma’s en projecten ontwikkelen om men bewust te maken van het belang van vrijheid, mensenrechten en democratie.
- Betrekken van de Gemeenschap: Het versterken van de gemeenschap door het betrekken van verschillende groepen in de samenleving, waaronder kinderen, ouderen, jongeren, diverse culturele achtergronden, en mensen met een beperking in de breedste zin van het woord. We streven naar inclusiviteit en betrokkenheid van alle inwoners. Voor en door de mensen uit de gemeenschap en daaromheen.
- Zorg voor Erfgoed/Behouden voor de toekomst: Het behouden en toegankelijk maken van historische documenten, objecten en verhalen die betrekking hebben op vrijheid en de strijd ervoor. Dit kan door samenwerking met musea en historische instellingen. Zorg voor de toekomst. Toekomstbestendig. Huidige wereldsituatie. Meegaan met de ontwikkelingen in de wereld. Bewustwording.
- Activiteiten
De stichting zal de volgende activiteiten ondernemen om haar doelstellingen te bereiken:
- Jaarlijkse herdenking: Organiseren van jaarlijks terugkerend evenement, op een vaste bekende evenementen locatie, rondom 17 september, de Bevrijdingsdag van Son en Breugel. Wij sluiten met onze activiteiten hiermee naadloos aan op het jaarlijkse officiële programma van de gemeente.
- Educatieve en culturele onderdelen: Er worden op dit gebied allerlei verschillende en jaarlijks variërende activiteiten in het programma opgenomen. Dit alles sluit aan in het thema van WOII. Te denken aan:
Historische educatie openluchtmusea met levensechte display. Geschiedenis theater voorstellingen, interactieve, educatieve schoolprogramma’s, rondleidingen over het kampement. Demo’s door reenactors. Presentatie en display van honderden historische militaire voertuigen. Boekbesprekingen, lezingen, muziekvoorstellingen en kolonne historische ritten in de omgeving. Kindervermaak en entertainment voor diverse doelgroepen, zoals senioren en mensen met een beperking.
- Samenwerking: Wij werken samen met gemeente, bedrijven uit het dorp en de regio, andere stichtingen en verenigingen, scholen, sponsoren, plaatselijke militaire veteranen, Vluchtelingenwerk Son en Breugel, Voedselbank, verschillende oorlogsmusea en individuele vrijwilligers om gezamenlijk onze doelen te verwezenlijken. De samenwerkingen worden ieder jaar verder uitgebreid en bieden tevens nieuwe kansen voor de toekomst.
- Toegankelijkheid: Iedereen is welkom. Praktisch betekent dit dat we het terrein dusdanig inrichten dat het, voor het grootste deel van het terrein en programma, voor minder validen toegankelijk is. Daarnaast streven we ernaar om zoveel mogelijk van het programma kosteloos te kunnen blijven aanbieden aan onze bezoekers, we houden hierbij rekening met mensen of doelgroepen met een kleinere beurs.
- Publiciteit: Via Social Media en lokale media bereiken en informeren wij onze doelgroepen voortdurend. We houden mensen op de hoogte van onze activiteiten en programma. Ook de aankleding van het terrein en omgeving middels vlaggen en spandoeken doet eeer aan het historische kampement op de locatie.
- Organisatie en Structuur
De stichting heeft de volgende organisatorische structuur:
- Bestuur: Het bestuur bestaat uit minimaal drie personen, te weten een voorzitter, een penningmeester en een secretaris. Het bestuur is verantwoordelijk voor de algemene leiding van de stichting, het vaststellen van het beleid en de controle van de uitvoering van de activiteiten.
- Commissies: Om de uitvoering van specifieke activiteiten te ondersteunen, kunnen er commissies worden opgericht. Deze commissies bestaan uit vrijwilligers en experts die zich richten op verschillende projecten, zoals evenementenorganisatie, educatie, en communicatie.
- Vrijwilligers: De stichting werkt met een breed netwerk van vrijwilligers die zich inzetten voor het realiseren van de doelstellingen en activiteiten van de stichting. Vrijwilligers worden nauw betrokken bij de organisatie en uitvoering van projecten.
- Financiën
De stichting zal haar middelen verwerven via verschillende kanalen, zoals:
- Donaties: De stichting zal particuliere en zakelijke donaties ontvangen om haar activiteiten te kunnen bekostigen. Hierbij zal transparantie en verantwoording een hoge prioriteit hebben.
- Fondsenwervingsactiviteiten: De stichting zal periodiek fondsenwervingsactiviteiten organiseren, zoals sponsorwervingen, om de noodzakelijke middelen te verkrijgen voor de uitvoering van de projecten.
- Overheids- en Europese subsidies: De stichting zal subsidies aanvragen bij lokale, regionale of nationale overheden, en bij Europese instellingen die programma’s voor het bevorderen van cultuur, vrijheid en democratie ondersteunen.
- Sponsoring: De stichting zoekt naar mogelijkheden voor sponsoring van evenementen en projecten door bedrijven die de doelstellingen van de stichting ondersteunen.
- Overig: Inschrijfgelden, baropbrengsten en vrijwillige particuliere bijdragen. En baten in de vorm van producten en diensten (kortingen of leveringen in natura enz.)
- Verantwoording en Transparantie
Het vermogen en de middelen van de stichting worden uitsluitend aangewend voor de realisatie van de doelstellingen van de stichting, zoals beschreven in dit beleidsplan. Alle inkomsten, donaties en andere financiële middelen worden gebruikt voor de uitvoering van de activiteiten en projecten die bijdragen aan het vieren, herdenken en doorgeven van de vrijheid.
De stichting is een non-profitorganisatie en er wordt geen winst uitgekeerd aan bestuurders, medewerkers of andere betrokkenen. Alle gelden blijven binnen de stichting en worden transparant beheerd. Dit waarborgt dat de stichting haar maatschappelijke doelen op lange termijn kan blijven realiseren.
Als ANBI-stichting zal er een jaarlijkse verantwoording plaatsvinden over de besteding van middelen en de behaalde resultaten. Dit zal gebeuren via:
- Jaarverslag: Elk jaar wordt een verslag opgesteld waarin de activiteiten van het afgelopen jaar worden beschreven, evenals de financiële situatie van de stichting.
- Financieel verslag: Een overzicht van de inkomsten en uitgaven van de stichting wordt openbaar gedeeld op de website.
- Integriteit
De bestuursleden handelen te allen tijde met de hoogste mate van integriteit en transparantie. Zij hebben de verantwoordelijkheid om de middelen van de stichting uitsluitend in te zetten voor de verwezenlijking van de doelstellingen, en niet voor persoonlijke of andere privévoordelen. Bestuursleden dienen zich te onthouden van besluitvorming in gevallen van belangenverstrengeling en zijn verplicht deze situaties tijdig te melden. Er wordt zorgvuldig toezicht gehouden op de besteding van gelden, en alle besluiten worden genomen met het algemeen belang van de stichting voor ogen.
Indien gewenst kan van alle bestuursleden een VOG opgevraagd worden.
- Duurzaamheid en Toekomst
De stichting streeft ernaar om duurzaam te opereren door lange termijn partnerschappen aan te gaan, zowel financieel als inhoudelijk. De organisatie zal zich blijven ontwikkelen door:
- Nieuwe vormen van samenwerking met andere stichtingen en onderwijsinstellingen te verkennen.
- Het aantrekken van jonge vrijwilligers en het creëren van kansen voor jongeren om een actieve rol te spelen in de organisatie van activiteiten.
- Slotwoord
De Stichting “Vieren, Herdenken en Doorgeven van de Vrijheid” hoopt met haar activiteiten een belangrijke bijdrage te leveren aan de bewustwording en het behoud van de vrijheid, zowel in Nederland als wereldwijd. Wij geloven dat het beschermen van de vrijheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, en we willen deze boodschap krachtig uitdragen door middel van educatie, herdenking en viering.